Yleistä

Tähän vaikuttaa moni asia. Tarjolla on paljon erilaisia kuvaajia, paketteja, hintoja ja tyylejä. Valitkaa kuvaajia joiden tyyli puhuttelee teitä ja ottakaa heihin yhteyttä jotta selviää kenellä päivänne on vapaana. On myös tärkeää, että valittavan kuvaajan kanssa juttu luistaa, koska hän on seurassanne suurimman osan hääpäivästä. Mikäli tuntuu että budjetti paukkuu, suosittelen karsimaan ennemmin kuvaustunneista kuin tuntihinnasta. On parempi saada päivästä 100 timanttista kuvamuistoa kuin 200 kädenlämpöistä. Kukaan ei määrittele kuvaajan valinnassa oikeaa tai väärää tapaa – pääasia on, että valitsette teille sopivimman kuvaajan ja kuvauspaketin niin, ettei jälkeenpäin harmita.

Yleensä n. 1-2 vuotta ennen hääpäivää. Osa varataan aikaisemmin, osa myöhemmin. Nopeat syövät hitaat, niin kuvaajan kuin muidenkin palveluntarjoajien kohdalla.

Kaiken mitä yksi mies voi teille tarjota valokuvauksen saralla hääpäivän aikana. Ennen häitä kaikki yhteydenpidot ja vinkkiviitoset, kuvauspalaverin, kuvauksen hääpäivänä aamusta iltaan sekä jälkikäsittelyn ja kuvien toimituksen pilvipalvelun kautta. Tarkemmat tiedot löydät hinnastosta.

Kyllä. Ihmiset ovat mestareita toistensa väärin ymmärtämisessä ja omia häitä juhlitaan harvoin, jonka vuoksi uusia asioita on paljon. Itse en rakasta kirjallisia sopimuksia, mutta se on molempien osapuolien turvaksi – jotta kaikki tietävät mistä ollaan sovittu eikä yllärit pilaa tärkeän päivän tunnelmaa.

Ehdottomasti mikäli vain mahdollista. Joko varausvaiheessa tai kuvauspalaverissa, joka pidetään lähempänä hääpäivää. Jos välimatkat ovat suuria, yhteydenpito hoidetaan sähköposteilla / puheluina / videopuheluna ja treffaamme virallisesti vasta hääpäivänä. Sekin on vallan toimiva tapa.

Itse olen keskittynyt dokumentaarisiin kuvauksiin (joihin sisältyy siis myös potretit), jotta voitte elää hääpäivän vielä vuosienkin päästä uudelleen ja uudelleen. Kaikki kesäkauden lauantait on varattu dokumentaarisille kuvauksille. Jotta kuvallisen tarinan kaari säilyy kokonaisena, suosittelen aina lähtökohtaisesti 10h pakettia. Pelkät potretit onnistuu myös, mutta vain arkisin.

Kuvaan juuri siellä missä haluatte ja matkustan mielelläni. Itse asun Porissa, mutta suurin osa hääkuvauksista sijoittuu sen ulkopuolelle. Olipa kyseessä häät sitten pohjoisen tunturimaisemassa tai Italian rantakaupungissa, olen käytettävissä. Hinnastosta saat osviittaa matkakuluista.

Hintaan kuuluu aina peruskäsittely, joka riittää kaikkiin kuviin 9/10 kuvauksista. Mikäli vaativampaa kuvankäsittelyä halutaan (kuten tässä tapauksessa), se onnistuu lisähintaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rankka kuvankäsittely ei muuta totuutta, ja useimmiten arvet korostavat kauneutta niiden ympärillä.

Suutari pysyköön lestissään, sanoo vanha kansa. Itse keskityn siihen minkä parhaiten osaan ja kuvaan vain valokuvia. Verkostostani löytyy monia taitavia videokuvaajia, joiden kanssa olen tehnyt hääkuvauksia yhdessä. Mikäli videokuvaajalle on tarvetta, autan tämän löytämisessä ilman lisäveloituksia.

Olemmehan kaikki ihmisiä, joten se on toki mahdollista. Ensimmäiset häät kuvasin n. 15 vuotta sitten, ja tähän mennessä olen kuvannut tasan 100% sovituista hääkuvauksista. Mikäli jostain syystä kohdalleni osuisi vakava sairaus, vammautuminen tai muu asia, jonka takia en pääse päivää kuvaamaan, palautan kaikki maksetut rahat ja autan parhaani mukaan uuden kuvaajan etsimisessä.

Maailman hukkuu tavaraan, jota ihmiset eivät oikeasti tarvitse. Tästä syystä itse luovutan asiakkaille kuvat vain digitaalisessa muodossa, joista saatte teettää painotuotteita ihan niin paljon kuin haluatte. Kuvia saatte myös luovuttaa vieraille ja ystäville heidän omaan käyttöön.

Nikonin ammattikalustolla – kahdella rungolla ja repullisella linssejä. Mukana kulkee myös kevyt valaisukalusto loppuillan kuviin sekä drone (jonka käyttöön vaikuttaa ilmaliikenne sekä sää).

Ottakaa yhteyttä tästä. Kertokaa hieman taustoja ja suunnitelmia, joista kriittisin on toki päivämäärä. Mikäli päivä on vapaana, se varataan teille kirjallisella sopimuksella sekä varausmaksulla. Mikäli päivä on itselläni jo varattuna, etsin teille vapaita kuvaajia verkostostani, eikä se maksa kenellekään mitään.

Kuvausaika alkaa ensimmäisestä otetusta kuvasta ja loppuu viimeiseen. Näiden välillä olevat siirtymiset esimerkiksi vihkipaikan ja juhlapaikan välillä kuuluvat kuvausaikaan. On ihan normaalia, että aikataulut elää – mahdollisista lisätunneista voitte päättää vaikka hääpäivän aikana kun nähdään miten aikataulut pitävät.

Varauksen yhteydessä maksetaan varausmaksu, jolla päivä on lukittuna teille. Tämän suuruus on n. 25% lopullisesta summasta, ja se hyvitetään toki loppulaskussa, jonka teen teille hääpäivän jälkeen. Kaikki kuvat luovutan kun loppulasku on maksettu.

Hääpäivän aikana

Niin siististi kuin mahdollista, käytännöllisyyttä unohtamatta. Useimmiten tämä tarkoittaa smart casual -tyylistä kokonaisuutta.

Hyvä lähtökohta on tunti + matkat potrettipaikalle. Hääpäivänä aikataulut voivat elää ja useimmiten kiire näkyy kuvissa – joka on ikävää päivän ”tärkeimpien” kuvien kohdalla.

Tähän ei ole oikeaa eikä väärää tapaa, tehkää juuri niinkuin itsestä tuntuu hyvältä. Karkeasti sanottuna hääparit jakautuvat 50/50 tämän suhteen. Potrettikuvat ennen vihkimistä mahdollistaa first look -kuvat sekä pienemmän jännityksen vihkimiseen – toisaalta taas moni haluaa nähdä ensimmäistä kertaa vasta vihkimisessä. Kannattaa huomioida, että mikäli potretit otetaan vihkimisen jälkeen, on hyvä suunnitella vieraille jotain ohjelmaa kuvauksen ajalle.

Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä haasteellista. Suosittelen että otamme ensin teistä kahdesta kuvat, jonka jälkeen isommalla porukalla. Vaikka kuvat olisivat teknisesti jeppis, niiden onnistumisprosentti laskee aina mitä enemmän kuvassa on liikkuvia tekijöitä.

Tottakai, niin paljon kuin tarvetta. Suosin kuitenkin kevyttä ohjausta ja hääparin luonnollisuutta, jotta kuvan tarina olisi mahdollisimman todenmukainen. Tästä ei kannata stressata. Kikkakuutosia löytyy taskusta ja on ihan luonnollista ettei kameran edessä tunne oloaan heti luonnolliseksi.

Sää mietityttää lähes aina, se on luonnollista – elämmehän Suomessa. Rationaalisesti ajateltuna sen stressaaminen on kuitenkin täysin turhaa, koska sääolosuhteille emme voi mitään. Mikäli potrettien aikaan sataa vettä eikä sadekuvia haluta, voidaan potrettikuvat ottaa myöhemminkin. Hyvä aika tälle on esimerkiksi ruokailun jälkeen (hääpari ensimmäisenä valmiina, vieraat jatkaa syömistä). Ideoita sateessa kuvaamiseen löytyy myös, joten senkään takia ei kannata asialla uniaan menettää.

Omasta puolestani niin paljon kuin haluavat. Itse raivaan kyllä paikkani eturiviin mikäli tilanne sitä vaatii. Kannattaa ottaa kuitenkin huomioon, että ottamani kuvat esim. vihkipaikasta poistumisesta tai kakunleikkuusta voivat näyttää hölmöiltä, mikäli vierailla on kamera / puhelin naaman edessä. Kuten somekäyttäytymisestä, voitte myös kuvaamisesta esittää toiveita vieraille jo kutsuvaiheessa. Kuvat jotka teille luovutan, saatte luovuttaa myös vieraille omaan käyttöön.

Hääpäivän jälkeen

Koko päivän kuvauksesta tulee parhaimpia kuvia jotain 300-500 välillä, riippuen hääpäivän luonteesta. Itselläni ei ole tarvetta pitää onnistuneita kuvia panttivankina, vaan luovutan teille kaikki parhaimmat kuvat. Kuvamäärä perustuu puhtaasti kuvallisen tarinan kerrontaan – niin ettei tärkeitä hetkiä jää pois eikä kuvat ala toistamaan itseään. Myös aikataulutus sekä tapahtumien määrä vaikuttaa kuvamäärään.

Lähetän heti seuraavana päivänä muutaman maistiaiskuvan, joilla pääsette hehkuttamaan päivää niin somessa kuin whatsapp-ryhmissä. Lopulliseen kuvapakettiin menee maksimissaan 2 viikkoa, mutta useimmiten viikko on lähempänä.

Kuvauspäivän hinta on sovittu ennen hääpäivää, joten sen suhteen ei yllätyksiä tule. Loppulaskun summa voi olla alkuperäistä suurempi vain, mikäli haluatte hääpäivänä lisäkuvaustunteja.

Toiveita saatte esittää kyllä, mutta näiden toteuttamista en voi luvata. Tämä johtuu tekijänoikeuksista sekä sosiaalisen median palveluiden käyttöehdoista ja artistien omista rajoituksista. Moni kappale on kokonaan pois laskuista, moni toimii ympäri maailman ja osaa koskee maakohtaiset säännöt.

Itse suosin värillisiä kuvia, mutta moni kuva välittää tunteita paremmin mustavalkoisina. Osa kuvista on siis harmaasävykuvia, ja näiden määrään voitte vaikuttaa hääpalaverissa, jossa vaihdetaan mielipiteitä muutenkin suuntaan sekä toiseen.

Ehdottomasti. Vain kuvien luovuttaminen markkinointikäyttöön kolmannelle osapuolelle on kiellettyä. Tämä käytäntö on lähinnä vieraiden yksityisyyden suojaamiseksi, jottei kukaan löydä yllärinä omaa kuvaansa lehtimainoksesta tai muista markkinointimateriaaleista. Mikäli esimerkiksi hääkakun tekijä haluaa kakusta kuvia, voitte ohjata nämä yhteydenotot minulle niin katsotaan mitä voimme tehdä.