Info

Lapsuuden joulujen jälkeen se kaikkein odotetuin päiväsi on varmasti omat hääsi. Ja kun ne lähestyvät – vatsaan tuntuu muuttaneen perhosten metropoli. Meneekö seremoniat varmasti kuten ne on kirjoitettu, riittääkö ruoka ja juoma, muistettiinko kutsua ihan kaikki, oliko bestman sittenkään se paras valinta ja pysyykö kaaso kasassa? Ja kun odotettu päivä koittaa – tärkeintä ovat ne hetket, jotka sinä päivänä eletään ja jaetaan – ei vain avioparin välillä, vaan kaikkien tärkeimpien ja rakkaimpien läheisten kanssa.

Dokumentaarinen hääkuvaus muuntaa nuo hetket kuvalliseksi tarinaksi, jonka ansiosta voitte muistella ja kokea tuhanteen kertaan sen, mitä tunsitte tuona päivänä. Kysy vaikka keneltä, oma hääpäivä menee nopeasti, eikä jännityksestä johtuen kaikkea edes muista. Hääpäivänne on teidän, ei minun – siksi teidän täytyy saada nauttia siitä. Minä pysyn taustalla, vieraana muiden joukossa.

Hääpäivää ennen

Vertailkaa hääkuvaajia, ja valitkaa se, jonka tyylistä pidätte eniten. Tehkää valinta mielummin kuvien kuin hinnan perusteella – mikäli budjetti karkaa käsistä, kannattaa karsia mielummin tuntimäärästä kuin -hinnasta. On tärkeää tutustua kuvaajan tyyliin sekä käytännön asioihin, koska ne voivat vaihdella hieman kuvaajasta riippuen.

Hääkuvaajaa ei voi varata liian ajoissa. Useimmat varaukset tehdään vuotta tai kahta aikaisemmin, joka ei ole yhtään yliampuvaa.

Koska ihmiset ovat mestarillisia toistensa väärin ymmärtämisessä, on äärimmäisen tärkeää jakaa ajatuksia alkupalaverin muodossa. Tämä on hyvä toteuttaa 1–2 viikkoa ennen häitä, kun juhlapäivän ohjelma on suurimmaksi osaksi selvillä. Paras tapa toteuttaa alkupalaveri, on istua alas ja vaihtaa ajatuksia kasvokkain. Mikäli tämä ei onnistu välimatkasta tai aikatauluista johtuen, voidaan palaveri toki toteuttaa myös puhelimitse.

Suunnitelkaa ennen hääpäivää kaikki niin pitkälle kuin suinkin mahdollista. Lähes aina joku aikataulu venähtää, ja kiire kiristää tarpeettomasti hermoja.

Hääpäivän aikana

Päivän suunnitelma kirkastuu alkupalaverin myötä. Joskus matka on raskas ja määränpää helpotus – hetken päästä huomaatte kuinka kiireet unohtuu ja tunnette olonne turvalliseksi. Mahdollinen kamerapelko unohtuu nopeasti, uskokaa pois.

Aamun valmistautumiset kuvaan morsiamen ja/tai sulhasen luona, riippuen lokaatioista ja aikataulusta. Potrettikuvat voidaan ottaa joko ennen vihkimistä (first look + potretit), tai vihkimisen jälkeen sopivassa kohtaa päivää. Potrettikuville kannattaa varata aikaa tunti + mahdolliset matkat. Potretit kuvaan aina miljöössä – en studiossa. Säätä on turha stressata, koska sille emme voi mitään – ja ideoita löytyy vaikka kaatosateessa kuvaamiseen.

Luottakaa kuvaajaan, keskittykää toisiinne, heittäytykää rohkeasti ja nauttikaa päivästänne!

Hääpäivän jälkeen

Mikäli haluatte, toimitan muutaman ”sneak peek” kuvan käsiteltynä jo seuraavana päivänä. Loppulaskun sekä lopullisen kuvapaketin toimitan pilvipalvelun kautta noin 2 viikon sisällä hääpäivästä.

Käytännön asiat

Juhlaan tulen aina siististi pukeutuneena ja liikun omalla autolla aamusta iltaan. Kuvaan kahdella ammattikameralla, joista molemmat kamerat tallentavat kuvat samanaikaisesti kahdelle muistikortille, joten kuvat ovat varmuuskopioituja jo kuvausvaiheessa. Mukana kulkee myös kevyt valaisukalusto, jota käytän tarvittaessa. Jottei päivä olisi kamikazelentoa alhaisilla verensokereilla, olisi mahtavaa saada nauttia ruokailusta muun juhlaväen tavoin (ei allergioita). Vaikka juhlassa istun hyvin vähän paikoillani, olisi minulle hyvä varata paikka sellaisesta sijainnista, että siitä on helppo singahtaa suuntaan jos toiseenkin.

Viisi vinkkiä onnistuneisiin kuviin

  • Pidä hääpäivän aikataulu melko väljänä ja tee kaikki etukäteen mahdollisimman valmiiksi. Varsinkin kiireinen aamu voi harmittaa jälkeenpäin – aikataulut kuitenkin elävät.
  • Pyri varaamaan potrettikuville aikaa tunti + matkat.
  • Morsian, ota potrettikuviin mukavat kengät mukaan, sillä komeimmat lokaatiot löytyvät yleensä pienen kävelyn päästä.
  • Mikäli juhlissanne tarjoillaan alkoholia, vaihda tölkit ja pullot laseihin – kokonaisuus näyttää siistimmältä kuvissa.
  • Se kaikista tärkein – keskittykää toisiinne ja nauttikaa päivästä täysillä, sillä se näkyy myös kuvissa.

Nämä ja monet muut vinkit saatte varauksen yhteydessä kirjallisen oppaan muodossa.